Люти: Невъзможно е сам да тренирам Федерер



11-12-2015 11:36 | Tennis24.bg

Основният треньор на Роджър Федерер – Северин Люти е категоричен, че сам не би тренирал рекордьора по титли от Големия шлем. Освен към Роджър, Люти има ангажимент и към отбора на Швейцария за Купа „Дейвис”, заради което специалистът настоява да работи в екип с друг треньор. Както е известно, в началото на седмицата Стефан Едберг напусна лагера на Федерер, а на негово място, като помощник на Люти, дойде Иван Любичич.

„Още през лятото знаехме, че Стефан ще си тръгне след края на сезона. Двете години с него бяха много успешни, Роджър е доволен”, коментира Люти пред швейцарското издание „Блик”.

Запитан дали по-агресивната игра на Федерер се дължи само на работата с Едберг, Люти сподели следното: „Невъзможно е да се съглася с това твърдение, най-малкото, защото трябва да имам уважение и към моята работа. Като тенисист Едберг беше агресивен. Той насърчаваше Федерер да прави точно това. Двамата имаха страхотна връзка, защото Едберг беше идолът на Роджър в детските години”.

„С Федерер разговаряхме много на тази тема, но за мен това не е идеалният вариант (бел.ред. да остане единствен треньор на швейцареца). Тази година бях с Роджър в продължение на 200 дни и ако му бях единственият треньор, трябваше да остана с него в продължение на 40 седмици. С Купа „Дейвис” това е невъзможно. Освен това Роджър обича да слуша различни хора, да чуе повече мнения. Ето защо не искам да му бъда единственият треньор. Едберг пътува с него едва 10 седмици тази година, с Иван (Любичич) все още не сме говорили по този въпрос.

Иван прекрати кариерата си преди 3 години. Той е играл срещу голяма част от опонентите на Федерер. Той е различен от предишните треньори на Роджър. Любичич живее в Монте Карло. Ако иска, може да идва в Швейцария за 2-3 дни седмично, за да подобри връзката с Федерер. Целта е да помогнем на Федерер да развие играта си, всичко е в детайлите. Не мисля обаче, че Роджър ще започне да играе бекхенд с две ръце от новия сезон (смее се)”, коментира Люти.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини