Пиронкова: Не мисля за точки, а за прогрес



16-12-2010 12:11 | Станко Димов

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова даде обширно интервю, в което сподели впечатленията си от изминалия сезон и очакванията си за идния. Пловдивчанката призна, че най-значимият успех не само за годината, но и за кариерата й до момента е победата над Винъс Уилямс на "Уимбълдън", която я класира за полуфинал в турнира.


"Имала съм страхотни двубои, слаби, емоционални, общо взето всякакви. Ако се замисля в по-близкото минало, може би победата ми над Уилямс в ¼-финалите на Уимбълдън е най-хубавият ми мач в кариерата, защото точно той ме класира на ½-финалите", сподели Пиронкова пред сайта на родната тенис федерация.


"Преди сякаш много повече се притеснявах за точки, но разбрах, че не е толкова страшно да загубиш почти всичките си спечелени точки. Миналата година това ми се случи, но успях да продължа и да натрупам нови. През следващата година ще се постарая да издигам играта си, да я подобрявам, няма да се фокусирам единствено върху точките", коментира пловдивчанката.


Пиронкова призна също, че се надява да бъде поставена в първия за сезона турнир от Големия шлем - Australian Open. Тя е категорична, че по този начин ще си "гарантира" по-лесни съперници поне в началните кръгове.


"В това да си поставен определено има плюсове. Най-хубавото е, че в първите два кръга няма да срещам друга тенисистка от поставените, което е супер. Въпреки че вече дори това не ти дава кой знае каква сигурност. Вече можеш да очакваш изненада от абсолютно всеки, срещу когото се изправяш. Но все пак самото усещане, че си поставена, дава някаква сигурност, защото едно е да играеш срещу №80, и съвсем друго е срещу №2", категорична е Пиронкова.


Първата ракета на България разкри, че от топ състезателките поддържа най-топли отношения с водачката в WTA Каролина Вожняцки. Цвети каза също, че въпреки критиките датчанката напълно заслужено е на върха на ранглистата.


"Най-добре се познавам с Каролин Вожнячки, но не сме особено близки. знам, че има много хора, които я критикуват, че не заслужава да бъде №1 – играела прекалено защитно, неатрактивно, но аз не мисля така. Тя игра най-много през 2010 г. и заслужено стъпи на най-горното място в подреждането на WTA. А и в крайна сметка какво значение има как точно е играла, при положение, че е постигнала повече от останалите и се е класирала на първо място в края на годината?", сподели Пиронкова.


Пиронкова сподели, че дори и да влезе в Топ 20 никога няма да назначи друг специалист в щаба й, който да работи в тандем с баща й.


"Не мисля, че имам нужда от нов треньор. Когато двама души си паснат, няма защо да се правят промени. Баща ми е човекът, който ми подаде тенис ракетата за първи път, когато бях още невръстно дете. Той ме познава най-добре от всички, не мисля, че някой треньор би могъл да се справи по-добре".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини