Анди Мъри обяви края на Ерата на Четиримата големи



13-11-2016 12:02 | Tennis24.bg

За първи път от 2001 г. нито Роджър Федерер, нито Рафаел Надал, няма да са сред осемте финалисти на АТР. Това даде повод на новия номер 1 в световната ранглиста Анди Мъри да заключи, че най-вероятно скоро ще видим края на Ерата на големите четирима. Шотландецът предположи, че Четворката, начело на която вече е той, до 12 месеца може да остане без своите двама основатели – Роджър Федерер и Рафаел Надал.

„Мисля, че следващият сезон ще е интересен. Със сигурност чак след тези 12 месеца ще разберем, дали тази ера е приключила“, коментира Мъри с повече съжаление, отколкото с радост.

Федерер се смъкна извън Топ 10 за първи път от 14 години насам. Надал пък, който също като швейцареца не играе заради контузия, усеща все по-големи трудности да е близо до Джокович и Мъри. Новият номер наблюдава това с познанието, че Федерер и Надал са вероятно двамата най-добри тенисисти в историята на тениса и съзнанието, че дори сега, след толкова години, ако са здрави и във форма, двамата заслужават пълно уважение.

Но Роджър е на 35, а Рафа – на 30 и годините не им позволяват да избегнат неизбежния спад във физическата им форма. Силата на ръката и остротата на очите, гъвкавостта – те вече не са такива, каквито бяха. Болката в мускулите и костите е по-силна. Страстта? Дори Джокович, железният човек на спорта, признава, че понякога напрежението му идва в повече. Но всичко започва с подвижността.

„Когато някой не играе 6 месеца, като Роджър, тогава не можеш да се върнеш към своя върхов ранкинг, спираш да играеш в големите турнири. Рафа точно беше започнал да играе по-добре, но се появи проблемът с ръката, после пък – с гърба. Победата на Стан Вавринка на финала на US Open над Джокович бе по-скоро изненада“, обяснява Мъри.

Основната битка тази година беше между тези трима – Мъри, Джокович и Вавринка.

Ясно е, че последният турнир – финалите в Лондон, са повече от важни. Ако Джокович спечели, той може бързо да си върне върха на ранглистата. Ако Мъри се представи по-добре, ще завърши годината като номер 1 – нещо, което само 16 тенисисти са правили от 1973 година, когато се появи компютърно обработваната ранглиста. Шотландецът не изглежда като онези 9 от тях, които стигат върха, а после бързо слизат от там. Той по-скоро само впечатлява.

Това признава и Кей Нишикори, който играе първия си мач в „О2 Арена“ срещу Вавринка: „Много хубаво да има нов номер 1. Със сигурност, той ще остане там задълго. Но и Новак ще се бори силно да се върне, а Стан сечели US Open и също е заплаха. Няма да му е лесно.

Това, което кара Мъри да е толкова мотивиран, е малката му дъщеря София. Раждането й през февруари му донесе спокойствие, а момиченцето се превърна в център на живота му и този на съпругата му Ким. „Тя започна да пълзи. За нещастие аз не бях там. Тренирах. Но имам видео на това и си го гледам сутрин. Страхотно е. Всеки родител би го казал. Дори, когато прави малки бебешки крачици, е прекрасно да съм около нея“, казва Мъри. С желанието си да е до София той оправда отказа си да е на трибуните на „Уембли“ за квалификацията между Шотландия и Англия. „Ще я виждам всеки ден следващите четири и половина седмици, след това ще отлетя за Маями. Ще прекарам малко време с нея около Коледа, а после тя ще ме придружава на някои турнири в Близкия Изток. Така че ще прекарвам много време с нея“, казва таткото.

Според мнозина бащинството може да го разконцентрира, но Мъри не е съгласен: „Всъщност ме развлича, но по добрия начин. Вече тенисът не привлича цялото ми внимание и това е положително. Може би преди тенисът беше моят живот, а сега не е. Все още искам да вървя напред, но е истина, че след турнира в Париж бях наистина щастлив, че спечелих и исках бързо да се прибера у дома при семейството си. И това бе най-важното за мен. Може би сега фокусът ми е различен, вече не се вглеждам в победите и загубите. Много по-уравновесен емоционално съм тази година. Нямам възходи и спадове. Вече не изпадам в кризи, чувствам се по-стабилен“.

Джокович, който признава, че е имал проблеми извън корта, все още се бори с контузия на дясната ръка, която инатливо отказва да лекува. Сърбинът е ранен, но все още е най-опасният съперник на Мъри и всички от Голямата четворка са съгласни.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини