Големите губещи от доминацията на Федерер и Надал



05-03-2011 16:26 | Николай Драгиев

Наречете ги двуглавото чудовище на световния тенис.

 

В последните шест години, всеки играч опитал да спечели турнир от "Големия шлем", обикновено се натъква на непреодолима бариера в лицето на Рафаел Надал и Роджър Федерер. Никои други играчи в Откритата ера в тениса (след 1968 г.) не са доминирали по този начин. Двамата спечелиха 21 от последните 24 турнира в Шлема след 2005 година.

 

И независимо, че тяхното съперничество донесе на феновете незабравими моменти, това направи почти невъзможно за останалите играчи да стигнат дори до една подобна титла. Просто попитайте Анди Родик и Анди Мъри.

 

А сега чудовището сякаш бе допълнено и с трета глава, след като Новак Джокович триумфира на Australian Open.

 

"От моя страна има много респект към тях, но и раздразнение," казва бившият номер 6 Жил Симон, който никога не е побеждавал Федерер и Надал на "Голям Шлем". На Australian Open французинът бе пречупен от Федерер в пет сета страхотна битка.

 

"Те ме спираха винаги, когато успявах да покажа най-добрия си тенис. Губил съм три пъти от Надал и един път от Роджър. Разбира се, че е отчайващо. Щом излизаш срещу тях, знаеш че шансовете ти са малки," допълва той.

 

Жил Симон е просто един от топ играчите, които така и не могат да преодолеят Надал и Федерер на големите турнири.

 

Бившият номер 3 Николай Давиденко пет пъти е губил от Федерер, също в пика на своите изяви в турнирите от Шлема. Томаш Бердих може да се похвали едва с една победа от пет срещи с Федерер, а от Надал е понасял поражение два пъти.

 

Идва и Родик. Американецът има две победи над Федерер в 20 мача, но никоя на "Голям Шлем".

 

Предизвикателството пред останалите играчи, за да спечелят титла в Шлема, означава да победят двамата големи, при това в пет сета. Бердих бе близо до това на Уимбълдън 2010, когато победи последователно Федерер и Джокович, но... бе съкрушен от Надал на финал.

 

"Ако искаш да спечелиш Голям Шлем, трябва да биеш минимум трима от най-добрите. На Уимбълдън се справих с Роджър и Новак, но още един ме чакаше на финала.. Така че колкото и добре да се представяш, винаги трябва да си подготвен за още един съперник от тази класа," признава Бердих.

 

Едно от основните предимства на Федерер и Надал е, че имат огромен опит и в пет сета е трудно за младите играчи да поддържат високо ниво срещу тях.

 

Изумителната серия на Федерер от 23 последователни полуфинала в Големия Шлем бе прекратена на Откритото първенство на Франция през 2010. Освен всичко Федерер шест пъти е обръщал мачове от 0:2, включително и срещу Томи Хаас на "Ролан Гарос" 2009.

 

"Трябва да си спечелил по пет мача, за да стигнеш 23 пъти на полуфинал. При това все срещу топ играчи. Да, може да е бил затрудняван, но в края на краищата излиза като победител. Може някой да играе на невероятно ниво срещу него за сет, два - но за краен успех ти трябват четири часа на високо ниво. Видях какво е тази година срещу Роджър. Имах усещането, че мога да спечеля, но накрая загубих в петия сет," коментира Жил Симон.

 

Според Симон такава доминация на първите трима в света е демотивираща за останалите играчи и много от феновете на играта, тъй като те искат да виждат и нови лица. "Те убиха топ 10. На никой не му пука кой е в топ 10, тъй като тези играчи не могат да победят първите трима. Ако тези състезатели губят по-често, то това ще направи играта по-интригуваща."

 

Според самият Роджър Федерер "има много играчи", които могат се борят за спечелването на турнирите от "Големия Шлем". Проблемът е, че медиите създават огромно напрежение върху тях и се концентрират само върху изявите на топ играчите. "Изглежда сякаш няма нови лица, няма други играчи. Всички говорят за Мъри, Новак, Рафа и за мен, които сме отдавна в играта. Но ако се вгледате, ще видите че добрите състезатели никак не са малко.

 

"Проблемът е, че медиите и експертите съдят само по резултатите в Големия Шлем. Няма и как да очакваме един 17-годишен играч да спечели последователно 4-5 мача срещу играчи от топ 10 и да вземе турнира. В днешно време това е невероятно предизвикателство както психически, така и физически," смята Федерер.



Майкъл Кейси, Associated Press




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини