Възможно ли е обединението в тениса?



04-05-2020 11:58 | Tennis24.bg

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер разбуни света на тениса с предложението си организациите, администриращи мъжките турнири (АТР) и женските (WTA) да се обединят в едно управляващо тяло.

Маестрото тутакси беше подкрепен от големия си съперник на корта Рафаел Надал. А сънародникът на Федерер Вавринка направо заяви, че вече има разговори за съединение. „Щом Роджър пише, това не е просто някакъв коментар. Струва ми се, че това означава, че в момента вече текат преговори. АТР и Андреа Гауденци говориха за обединение и по-рано, за да могат двете организации да си помогнат взаимно“,каза той в интервю за ESPN.

Има ли варианти за обединение на тениса под една шапка? Вероятно да, но едва ли това ще се случи от днес за утре, макар че спирането на турнирите заради пандемията от Covid-19 е идеалният момент това да се направи най-безболезнено.

Двете асоциации възникват скоро след оповестяването на т. нар. „Оупън ера“ в тениса през 1968 година, когато професионалистите биват допуснати да участват заедно с аматьорите по турнирите. Мъжката тенис асоциация е основана през 1972 година, по време на Откритото първенство на Съединените щати. Водещите играчи се срещат в Ню Йорк, за да решат как да защитават правата си. Така е основана АТР, а неин първи президент е Клиф Дрейсдейл.

Година по-късно Били Джийн Кинг основава в хотел в Лондон Женската тенис асоциация, която обединява всички тенисистки и работи за създаването на единен календар.

Трябва да се каже, че управителният орган на спорта всъщност е Международната тенис федерация (ITF),  която администрира малките турнири от категория „Фючърс“, състезанията при юношите и девойките и отборните състезания Купа „Дейвис“ и „Фед къп“. Федерацията определя и участниците на олимпийските игри.

В епоха, когато наградните фондове на турнирите от Големия шлем са еднакви при мъжете и жените една от основните причини за създаването на WTA – борбата за равни права и заплащане, вече е отпаднала.

Освен това е малко странно делението на мъжки и женски асоциации. Все едно да имаме ФИФА (мъже) и ФИФА (жени) или световна федерация за мъжка лека атлетика, която не бива да се бърка с федерацията за женска атлетика.

В друг спорт с ракети – скуоша, до скоро съществуваше такъв анахронизъм. От 1983 до края на 2014 година съществуваше Женска скуош асоциация (WSA), която работеше успоредно с мъжката такава (PSA). През ноември 2014 година след преговори двете организации обявиха сливането си, което стана факт на 1 януари 2015 година.

В момента скуошът се управлява от двама президенти – египтянинът Али Фараг и англичанката Джени Дънкаф. В етапа на съвместно съществуване спортът с каучуковото топче вдигна значително наградните фондове на световните първенства и големите турнири и се сдоби с нови спонсори.

Така че може да се мисли за обединение на двете тенис асоциации, но за това трябва воля и сериозни преговори и отстъпки от страна на двама президенти Андреа Гауденци и Стийв Саймън. Както коментира Федерер, че е по-добре е да има едно силно управляващо тяло по време на кризата с коронавируса, отколкото две слаби. Ясно е, че идеята ще получи отпор в средите на тенис чиновниците, много от които ще загубят високоплатените си длъжности при евентуално съединение.

Любомир Тодоров, БНР

Блогът на Любомир Тодоров в Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини