Надал за случващото се в САЩ: Ситуацията е критична



04-06-2020 16:30 | Tennis24.bg

В една паралелна вселена, Рафаел Надал в момента щеше да бъде в Париж и да се бори за поредната си титла от „Ролан Гарос“. Вместо това, световният №2 е в дома си в Майорка и даде онлайн интервю, в което говори за актуални теми – расистките скандали в САЩ, кризата с коронавируса и евентуалното подновяване на сезона в тениса.

До дни се очаква от американската тенис асоциация да обявят дали ще има турнири на тяхна територия и в частност US Open, който по програма трябва да започне в края на август. Организаторите на турнира наскоро изразиха готовност да помогнат с извозването на тенисистите, които ще могат да взимат само по един човек заедно със себе си.

„Ясно е, че ситуацията не е идеална“, каза Надал. „Ако днес ме попитате дали искам да пътувам до Ню Йорк и да играя на US Open, ще ви отговоря така: Не, не искам. Не знам как ще се развие ситуацията в следващите няколко месеца. Надявам се да настъпи промяна към добро. Организаторите от USTA държат на сигурността, същото важи и за колегите им Франция, които също искат да проведат турнира, ако могат да гарантират сигурността на всички. Убеден съм, че ще се вземат правилните решения в правилните моменти, за да сме сигурни, че ако турнирът се проведе, той ще бъде при безопасни обстоятелства. В противен случай няма смисъл. Трябва да сме отговорни и да изпратим ясно послание към обществото. Трябва да бъдем положителният пример за това как се правят нещата.

Едно е да организираш турнир с 6, 8 или 10 човека, но в случая с Големия шлем, когато говорим за 600, 700 човека свързани с турнира, не е толкова лесно. Не знам, това е голямо нещо. Днес трябва да мислим преди всичко за здравето си“.

През последните дни Америка се тресе и от расистки скандал, породен след убийството на тъмнокож от полицай в Минеаполис. Надал взе отношение и по тази тема.

„Както всички нормални хора, които искат мирен и добър свят, така и аз съм твърдо против расизма, бедността, всички ужасни неща, които се случват в този свят по-често, отколкото бихме искали“.

„Когато гледам всички тези бедствия по улиците си казвам, че това не е добър пример. Ситуацията е критична, но аз наистина силно вярвам в хората и съм на мнение, че ще успеем да коригираме проблемите. Всичко отнема време. Всички подобрения в нашата история, човешката история, отнеха време за да сме тук днес. Разбира се, че трябва да продължим да работим в посока да направим света по-добро място за живеене“.

„Важно е да останем спокойни, да уважаваме всеки и да живеем заедно в мир. Уважавам всяко едно мнение и всяко нещо, което предотвратява насилие, защото насилието създава бедствия“.

Надал по-рано прогнозираше, че тенис няма да се играе повече тази година и турът ще се върне чак за старта на сезон 2021.
„Не мога да предсказвам бъдещето. Когато го казах, че не виждам как ще подновим сезона тази година, бяхме изпаднали в невероятно трудни обстоятелства, ужасяващи обстоятелства, много хора бяха засегнати, много хората си отиваха всеки ден“.

„Умът ми не беше в състояние да мисли за тенис тогава. Мислех за здравето на хората и за глобалната пандемия, с която светът се сблъска. Разбира се, че ако не сме в състояние да организираме турнир, който да е достатъчно надежден и честен, като под честен имам предвид всеки един тенисист от всяка една точка на света да може да пристигне, няма смисъл да се захващаме изобщо. Това казах тогава, това мислех.

Нямам представа какво ще се случи. За мен ключът е в намирането на лекарство срещу вируса. Трябва да сме сигурни, че можем да пътуваме и да се състезаваме на турнири без да се тревожим, че можем да хванем вируса и да го пренесем в домовете си.

В момента това не е на 100% ясно и затова мисля, че трябва да изчакаме още малко. Ние сме глобален спорт, не е като при футбола, където мачовете могат да се играят само в рамките на една държава. Когато се смесват хора от всички точки на света е съвсем различна история. Това малко ме притеснява. На света няма нищо по-важно от здравето, както и мирният живот. Днес, за съжаление, ние не можем да се наслаждаваме на тези две важни за мен неща“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини