Пиронкова срещу Уилямс във важен етап от кариерите им



09-09-2020 15:19

Цветана Пиронкова и Серина Уилямс ще определят коя от тях ще играе на полуфинал на Откритото първенство на Съединените щати по тенис.

Важният двубой е днес, от 19 часа наше време, на централния корт „Артър Аш“ в Ню Йорк. Двете елитни спортистки се срещат в един важен етап от техните кариери.

Българката се завърна на корта след повече от тригодишно отсъствие заради раждането на своя син Александър. Прекрасното събитие се случи на 27 март 2018 година и превърна Цвети от великолепна тенисистка в образцова майка. Дълго време тя не мислеше за завръщане, а по-скоро за кариера след тениса. Израз на това беше създаването на нейната марка облекла Pironetic, с която играе и на US Open.

Но постепенно носталгията по играта явно е взела връх и през март тази година Пиронкова обяви, че отново ще играе в турнири. За нейно съжаление това съвпадна със същинското начало на пандемията от коронавирус заради която бяха спрени всички тенис състезания.

Така повторният дебют се отложи за Ню Йорк. Освободена от бремето на големи очаквания пловдивчанката, която на 13 септември ще стане на 33, показа прекрасна игра и смая и очарова света с победите си над Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Дона Векич и Ализе Корне. Те ѝ донесоха 430 точки за ранглистата на WTA и чек за 425 хиляди долара, но като че ли не това е главното.

Цветана простичко разкри каква е тайната на успеха ѝ освен изнурителните тренировки и нейната психическата устойчивост. „Най-много се наслаждавам на играта и вярвам, че тенисът наистина е - това е основният смисъл на тази игра, за да му се наслаждавате“, обясни тя след победата над Корне.

При успех Пиронкова ще запише втори полуфинал в Големия шлем – 10 години след знаменитото представяне на Уимбълдън, дошло след победа над Винъс Уилямс.

Нейната съперничка довечера също е на важен етап. Серина роди дъщеря си Алексис Олимпия на 1 септември 2017 година и се завърна на корта още през следващия сезон. Но след като стана майка не успя да прибави нито една титла в турнирите от Големия шлем към своите 23 на единично. Така че за Уилямс, която ще навърши 39 на 26 септември, US Open се явява един от последните шансове за голям триумф.

Двете майки ще играят за пети път днес като въпреки четирите победи на Серина само в един двубой нямаше интрига. За първи път българката и американката кръстосаха ракети на „Ролан Гарос“ през 2007 година. В един студен и дъждовен майски ден в Париж мачът беше спиран на няколко пъти. Цвети взе първия сет, но след това загуби концентрация и в крайна сметка отстъпи късно вечерта със 7:5, 1:6, 1:6.

Четири години по-късно те се срещнаха на трева в подгряващия Уимбълдън турнир в Ийстборн. И тук Пиронкова грабна първия сет, при това категорично, но след това Уилямс успя да направи обрат и да спечели след 1:6, 6:3, 6:4.

В Пекин през есента на 2014-а в Пекин беше единствената лесна победа на Серина над Цветана – 6:2, 6:3.

Последният сблъсък беше на 19 август 2015 година на турнира в Синсинати. Пловдивчанката беше напълно равностойна на световната номер едно, но все пак отстъпи с късни пробиви с 5:7, 3:6.

Едно е сигурно в днешната среща между нямащата класиране в ранглистата Цветана Пиронкова и третата поставена Серина Уилямс. Каквото и да се случа българката няма как да загуби и частица от ореола, който си създаде в този нюйоркски септември, и който вдъхнови хиляди майка и спортистки по света.

Автор: Любомир Тодоров, БНР

 

Блогът на Любомир Тодоров в Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини