Премиерът на Австралия: Позицията ни за визата за Джокович не се е променила



13-01-2022 13:26 | Tennis24.bg

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че решението за повторно анулиране на визата на сръбския тенисист Новак Джокович все още може да бъде взето от федералния министър на имиграцията. Това съобщи ръководителят на австралийското правителство в четвъртък на онлайн брифинг в Канбера.

Според Морисън "позицията на австралийското федерално правителство по отношение визата за Джокович не се е променила" и властите продължават да разглеждат въпроса за повторната й отмяна.

"Този въпрос е в личната компетенция на министъра на имиграцията Алекс Хоук и аз не възнамерявам да го коментирам по-подробно сега", каза той.

Премиерът припомни, че неваксинираните чужди граждани нямат право да влизат в страната, ако нямат законно и валидно медицинско освобождаване от ваксинация срещу коронавирус.

"Чужденците трябва да докажат, че са ваксинирани с две дози или да предоставят приемливо доказателство, че не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Това е нашата политика и тя остава непроменена", подчерта той и отбеляза, че желаещите да дойдат в Австралия е "важно да разберат разликата между наличието на виза и изпълнението на условията за влизане в страната".

Джокович беше задържан на 5 януари на летището в Мелбърн заради проблем с документите. Той прекара няколко дни в хотел за настаняване на имигранти.

Джокович се обърна към федералния съд в Австралия, оспорвайки законността на решението на граничната служба. На 10 януари съдът уважи жалбата на сърбина.

Министърът на имиграцията Алекс Хоук има правото да анулира еднолично визата на Джокович и да нареди да бъде депортиран в съответствие със закона за миграцията. Случаят се обсъжда детайлно, а решение се очаква да бъде взето скоро.

Джокович беше включен в жребия за мъжката схема на Откритото първенство на Австралия по тенис, въпреки неясния му статут все още и възможността да му бъде отнета визата.

Сърбинът се бори за рекордната 21-а титла от Големия шлем и 10-а в Мелбърн.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини