Ще се пренесе ли сагата Надал-Федерер и на "Уимбълдън"?



07-06-2011 11:27 | Станко Димов

Рафаел Надал спечели финала на „Ролан Гарос" срещу Роджър Федерер и това отново ще разпали споровете кой е най-великият тенисист в историята. И двамата не обичат сравненията и въпросите на тази тема. Те обаче все по-често ще трябва да говорят за това. 30-годишният Федерер е в залеза на кариерата си, а пет години по-младият Надал навлиза в разцвета на силите си.


След победата в четири вълнуващи сега на централния корт „Филип Шатрие", испанецът вече има 10 титли от Големия шлем - наравно с тези на американската легенда от 20-те години на миналия век Бил Тилдън и само една зад Род Лейвър и Бьорн Борг. По-важното е, че вече е само на шест зад самия Федерер.


След като доказа, че може да играе добре на всички настилки, целта пред Надал е само една - да догони и задмине швейцареца, което ще му даде статистически аргумент, че е най-великият тенисист за всички времена. Той обаче изобщо не изглежда загрижен за това.

 

„Всички тези статистики и сравнения не са ми много интересни. Щастлив съм с това, което имам и с това, което съм. Не съм най-добрия в историята на тениса. Мисля, че съм един от най-добрите. Това е истината и тя ми е достатъчна", казва Надал.

 

Федерер е същият. Той дълго преследваше рекорда на Пит Сампрас преди да го изравни на „Ролан Гарос" през 2009-та година и да го подобри на „Уимбълдън" месец по късно.

 

„Кой се интересува на кое място си? Когато приключиш с кариерата си, можеш да седнеш и да се гордееш с постиженията си. Затова съм щастлив за Надал. Той спечели всички тези турнири и доказа, че играе добър тенис. Само това има значение", твърди швейцарецът. И двамата отказват да се включат в този дебат, но със сигурност са наясно колко ожесточено е тяхното съперничество - едно от най-големите в историята на спорта. Досега са се срещали невероятните 25 пъти, 14 от които на клей. При първата им среща Надал, още тийнейджър, шокира Федерер с чиста победа на твърдите кортове в Маями.

 

Надал защити титлата си от „Ролан Гарос", но на „Уимбълдън" със сигурност ще му е по-трудно.

 

Въпреки появата на Новак Джокович, Анди Мъри и Хуан Мартин Дел Потро в елита на големия тенис, и Надал, и Федерер смятат другия за най-големия си съперник на всеки турнир. Сега сагата помежду ми ще се пренесе в Лондон, където Надал ще защитава титлата си от миналата година, докато шесткратният шампион Федерер ще се опита да изравни рекорда от седем победи на идола си Пит Сампрас.

 

„Сега това е големият ми приоритет. Да спечеля „Уимбълдън" винаги е цел № 1 за сезона. Всичко за мен започна именно там през 2003-а, дори през 2001-а, когато загубих финала от Сампрас. Затова се връщам с удоволствие там", казва Роджър. След „Ролан Гарос" е повече от ясно, че в Лондон спокойно можем да очакваме поредния епизод на сагата „Надал срещу Федерер".

 

Алън Кели, АФП




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини