Надал: Сегашното поколение е по-добро от това на Сампрас и Агаси



26-06-2011 11:05 | Николай Драгиев

Рафаел Надал смята, че сегашното тенис поколение в топ 4 е по-добро от предходното, което включваше имена като Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джим Къриър и Майкъл Ченг. Изброените ветерани спечелиха 26 титли от "Големия Шлем".

Сегашната генерация в топ 4, начело с Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри са грабнали 28 от титлите в най-престижните турнири.

"Шампионите са част от своята ера и от историята," заяви Надал. "Единственото, което мога да кажа е, че предишното поколение не се представяше толкова солидно, колкото е днес. Сега дори на турнирите, които не са в "Големия Шлем", като категориите 1000 и 500, пак са доминирани от топ играчите. В миналото това не се е случвало толкова често."

"Това може да се обясни по две причини: кортовете са малко по-бавни от тези преди, така че най-добрите имат повече шанс да влизат в разигравания. Когато най-добрият играч има повече време да играе, това увеличава шансовете му. Втората причина е, че днес съществува огромно съперничество. Играчите знаят, че ако не дават максимума от възможностите си на всеки турнир, губят шанс да бъдат на върховите места в края на сезона. Затова трябва да си невероятно концентриран всяка седмица," допълни Рафа.

Надал също така отчита, че сегашните големи съперничеста са по-малко, тъй като играчите са в по-добри отношения.

"Мисля че по този начин е по-добре. Особено за децата, образованието е много важно. Това, което те виждат като поведение на корта, ще го повтарят на свой ред за в бъдеще. Отношенията ни извън корта, не трябва да влияят на случващото се на корта. Сега спокойно можем да си говорим в съблекалнята преди мач. Вероятно в предишни години шампионите са имали лични проблеми един с друг. Сега е различно. За мен съперничеството трябва да съществува само на корта."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини