Приказката продължава: Джокович спечели и US Open (видео)



13-09-2011 03:30 | Станко Димов

Приказният сезон за Новак Джокович продължава с пълна сила. Световният №1 спечели и последния за сезона турнир от Големия шлем – US Open. Във финала той победи миналогодишния шампион Рафаел Надал с 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1 след повече от четири часа игра в потресаващ като качество на игра двубой. Редица разигравания от мача несъмнено ще останат в спомените на всеки тенис фен.

Само през 2011-а година Джокович вече има 64 победи и 2 загуби. Специалистите вече логично оценяват постиженията на сърбина като "най-великия сезон в историята". За целта той трябва да подобри постижението на Джон МакЕнроу от 84 победи и 3 загуби в оставащите месеци.

 

Днешният триумф на сърбина ще му донесе едно от най-ценните неща в тениса - той си гарантира завършването на сезона като номер 1 в света, тъй като вече няма и теоретичен шанс да бъде изместен, имайки над 4000 точки преднина спрям Надал. През сезона Джокович прибра в ръцете си трети турнир от Големия шлем за година, след като преди това спечели Australian Open и Уимбълдън. Едва 5 души са постигали подобно нещо в историята.


Любопитно е да се отбележи, че двубоя тази вечер бе шести за годината между Ноле и Рафа, като сърбинът записа шеста победа и то само във финали. За 2011-а Джокович води с 10-1 победи комбинирано срещу най-големите си съперници Федерер и Надал.

СНИМКИ ОТ НЕВЕРОЯТНИЯ ФИНАЛ!

„Изглежда просто нереално. Цялата година е изключителна за мен. Мачовете срещу Надал винаги са били огромно предизвикателство и се надявам в бъдеще да продължим да се срещаме на големи финали,", коментира след финала новия шампион, който вече има 10 титли само тази година.

 

„Разбира се, че съм разочарован, но Ноле прави просто невероятни неща, за което трябва да го поздравим. Това, което той направи през сезона може би е невъзможно да се повтори. Във всеки един момент давам всичко от себе си. Тези мачове са много изтощителни, но така е в тениса – всеки се опитва да даде всичко от себе си. Загубих доста финали от него, единственото, което мога да направя е да продължа да се раздавам и да се надявам за реванш”, коментира от своя страна финалистът Рафаел Надал, който бе видимо ядосан.


Двубоят на централния корт започна с тенис на изключително ниво, което напълно подхождаше за двамата най-добри играчи в света през годината. В първите 7-8 минути Надал бе почти безпогрешен и заслужено поведе с 2:0, но още преди първата почивка Ноле върна жеста, след което изравни резултата – 2:2.


Равностойните действия на двамата продължиха, както и точките за пробив. Печеливш от цялата ситуация обаче излезе сърбинът, който с всяка изминала минута изчистваше допълнително играта си. На противоположния полюс започнаха да се развиват събитията при Надал.

Испанецът показа нерви, като в един момент дори си позволи дебат със съдията на стола Карлос Рамос. В крайна сметка – въпреки че поведе с 2:0, Надал загуби първия сет с 2:6 след точно 53 минути игра. Важно е да се отбележи, че ключов фактор за изхода на сета бе ниският процент вкаран първи сервис на Рафа – по-малко от 50%.


По абсолютно идентичен начин започна и вторият сет в двубоя – 2:0 за Рафа след пробив. Моментът на истината дойде в третия гейм, който продължи цели 17 минути и предложи какво ли не. В крайна сметка, след безброй обрати (8 равенства), Рафа сгреши на пръв поглед елементарен удар над глава в близост до мрежата и допусна ри-брейк – 2:1. Както често се случва в подобни моменти Джокович взе преимущество и бързо обърна до 4:2.


В осмия гейм Надал успя да разчупи стабилната игра на Джокивич и проби, с което изравни резултата за 4:4. Точно когато изглеждаше, че интригата на корта се е върнала с пълна сила, испанецът записа много слаб сервис-гейм и след пореден пробив Ноле поведе с 5:4. За него не бе трудно да затвори сета с 6:4.


За разлика от предишните две части, третата започна с пробив за Джокович, който поведе с 2:1. След поредица от обрати, драматични моменти и няколко разигравания от по над 25 удара, двамата докараха резултата до 4:4. Когато сетът вървеше към логичен тайбрек, Джокович проби за 6:5 и със сервис на своя страна за първи път в кариерата си, можеше да спечели US Open. Шампионът от миналата година отговори с пробив в последния момент и си гарантира тайбрек, който впоследствие спечели със 7:3 точки.


Още в началото на четвъртия сет Джокович поиска медицински таймаут, след като изпита болки в кръста. Видимо той изглеждаше изтощен след изумително интензивния мач. Физиотерапевтът явно свърши перфектна работа, защото след намесата му Ноле проби и поведе с 2:0. Вместо Джокович да изпитва физически проблеми до края на мача, видими трудности демонстрира Надал, който в последните точки не успя да бъде равностоен и загуби с 1:6 четвъртия сет.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини