Федерер гледа към титла №17



14-01-2012 14:05 | Станко Димов

Когато говорим за турнир от Големия шлем и рекорди, едно име неимоверно изплува на хоризонта – Роджър Федерер. Каквото и да кажем за швейцареца ще бъде малко. Той не е пропускал турнир от Шлема от края на миналия век (US Open 1999), като в този период натрупа на сметките си рекордните 16 трофея.

Въпреки, че Australian Open е в самото начало на сезона и фаворитите често не са във форма, това не важи за ФедЕкспрес, който има цели 4 триумфа в Мелбърн Парк, повече от всеки друг от състезаващите се в момента.

Неприятната новина за феновете на Федерер бе свързана с травма, която не му позволи да излезе в полуфиналния сблъсък срещу Жо-Вилфред Цонга на турнира в Доха. Швейцарецът обаче увери, че болежките са напълно заличени.

„Днес тренирах на 100% за първи път след контузията. Вчера също се чувствах добре, нямах болка. Нормално е да имам леки притеснения, в подобни ситуации (след контузия) няма как да бъда напълно спокоен. Най-важното е, че днес се чувствам напълно нормално. Няма по-важно от това в навечерието на Australian Open”, коментира Федерер на официалната си пресконференция в Мелбърн.

В понеделник Федерер ще започне 13-ото си участие на Australian Open и както много, така и и той вярва, че тази година надпреварата може да бъде спечелена от няколко тенисисти.

„Все още мисля, че първите четирима в ранглистата играем добре. Въпросът ще бъде кой от нас ще спечели. Казвайки тези думи съм наясно, че никога не можем да бъдем сигурни какво ще се случи”, коментира ФедЕкпсрес.

Като част от Топ 4 Федерер коментира и своите шансове: „Чувствам, че съм достатъчно добър да го направя. Но още веднъж ще повторя, че другите момчета също играят добре в момента”.

Силният завършек на сезон 2011 и ползотворната почивка дават на Федерер надежди за една успешна 2012-та година. След двубоите за Купа „Дейвис” през септември швейцарецът си взе 6-седмична почивка, която се оказа от революционно значение за формата му след това.

„Силният финал на годината винаги ми е оказвал огромно влияние. Така не само, че мога да си взема пълноценна и спокойна почивка, но и започвам новия сезон в настроение”, призна Федерер.

„Мисля, че в момента формата ми е точка такава, каквато трябва да бъде. Въпреки, че през последните дни не можех да тренирам пълноценно сега се чувствам добре и уверен”.

Последният триумф на швейцареца в турнир от Големия шлем бе именно в Мелбърн през 2010-та, когато на финала победи в 3 сета Анди Мъри. До момента Роджър има 59 победи в основната схема в Австралия, което също е ненадминато постижение от всички активни състезатели. Победа №60 може да дойде в понеделник, когато швейцарецът се изправя срещу квалификант.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини