Азаренка: Женският тенис е много интересен в момента (видео)



28-01-2012 16:23 | Станко Димов

Пресконференция на Виктория Азаренка след триумфа на Australian Open.

- Какви са емоциите в момента? За кое се вълнуваш повече – за първото място в света или за спечелената първа титла от Големия шлем?
- Трудно ми е да дам точно обяснение. Емоциите са смесени. Секунди след края на двубоя все още не разбирах какво се случва. Не можех да повярвам, че турнирът е приключил. Наслаждавам се на момента. Може би ще трябва да мине поне един ден, за да осмисля случилото се.

- На корта поздрави семейството си и в частност твоята баба. Имаше ли време да се чуеш с тях, какво си казахте?
- Получих съобщения. Все още не сме се чули, мисля, че има някакъв проблем с връзката, защото всеки път когато се опитвах да ги набера се включваше някаква китайка и ми обясняваше нещо.

- Какво ще им кажеш първо, когато се чуете?
- Че ги обичам много и им благодаря за подкрепата. Защото без тях нямаше да стигна до тук. Всички дължа на тях.

- Мислиш ли, че изигра перфектния мач днес?
- Не мисля. По-скоро намерих перфектния завършек и перфектната позиция на корта. Не излязох на корта с нагласата да бъда перфектна. Просто исках да се представя по-добре от нея (Мария Шарапова). В началото не започнах добре, но след това успя да се концентрирам върху всяка една точка.

- Много от предишните дебютантки във финал в Големия шлем показваха, че са нервни. Защо ти не беше, как успя да се справиш с това?
- Мислите, че не бях нервна? Напротив бях супер нервна. Нямах търпение да изляза на корта и да играя. Чакането беше дълго. Постоянно си казва: „ОК, готова съм. Готова съм за този момент. Кога започва двубоя? Кога? Колко е часът?”. Разбира се, че бях нервна. Това си пролича ясно в началото, в първите няколко точки.

- На мачбола в полуфиналите срещу Ким Клайстерс каза, че си чувствала ръката си тежка 200 кг. Помогна ли ти тази победа за финалния мач?
- Срещу Ким беше друг мач, полуфинал. Да, много е важна победа беше, защото все пак тя е голям шампион, действащ шампион тук. Помогна ми да си повярвам. Трябва да минеш и през такива трудни моменти, за да спечелиш титлата. Не можеш да играеш перфектно през целия турнир. За мен тази победа (над Клайстерс) бе огромен успех и може би повратен момент. 

- Какво означава първото място в света за теб?
- Това е сбъдната мечта. Положим много усилия, за да успея да спечеля титла от Големия шлем, а първата позиция е най-добрият бонус, който идва с нея.

- Петра (Квитова) спечели Уимбълдън, ти тук. Да очакваме ли промени на силите на върха на ранглистата, идва ли новата генерация?
-  Мисля, че това е добре за женския тенис. С Петра имаме страхотни двубои, нашето съперничество на корта е голямо. За жалост все още не съм я победила, но полагам всички усилия да го направя. Нова генерация? Не знам, виждате, че Мария (Шарапова) отново играе много силно. Серина се завърна, Ким също е в играта...всичко това е чудесно за женския тенис.

- Мислиш ли, че триумфа ти днес ще помогне за популяризирането на тениса в твоята родина?
- Да, поне се надявам да е така, повече деца да се ориентират към този спорт. Това е много важно за мен. Искам децата да вярват в себе си и да продължават да тренират здраво. Само така успехите ще дойдат. Тенисът е много популярен спорт в Беларус. Надявам се, че ще имаме повече играчи в бъдеще.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини