Димитър Кутровски - забравеният талант18-02-2012 17:01 | Николай Драгиев

Димитър Кутровски си спечели много нови фенове след силното си представяне на турнира в Сан Хосе през седмицата. В интерес на истината обаче, Кутровски е втора ракета на България от средата на 2010-а година и неговите успехи далеч не са плод на моментна форма или късмет, а на дълги години упорит труд в България и САЩ.

Представяме Ви материал, който сме публикували за Кутровски още през юни 2010-а година, проследяващ кариерата на Димитър в студентската тенис лига в САЩ, където той е бил най-успешният състезател от своя университет.


След като заминава да учи за бакалавър, Кутровски е постигнал колосалните 229 победи в рамките на Университета в Остин, щата Тексас, играещ в Първа Дивизия на студентската тенис лига. Това автоматично го прави най-успешния състезател в историята на университета. Той подобрява постижението на Чарлс Бекман, който в периода 1984-1987 г. стига до 228 победи. На сингъл Дими има 117 успеха, което го отвежда на 3-о място във вечната класация. На двойки е четвърти със 112.
 
За кариерата си в университета, поставен под номер 3 в класацията в САЩ, Кутровски три пъти взима приза "All-American", който се дава на играчи с най-добри резултати през годината в САЩ. Кутровски подплътява всички тези си успехи на студентско ниво и с представянето си на турнирите за професионалисти. За последната година той е участвал на 4 турнира от сериите "Фючърс" с награден фонд от 15 хиляди долара, на които е играл 2 финала, а през тази седмица се е запътил към трети.
 
Проблемът пред Дими е, че студентите в САЩ играят като аматьори на такъв тип турнири. Това означава, че не могат да взимат пари и затова рядко си позволяват такива разходи, особено при тежката програма, която и без това следват. Самият Митко е побеждавал множество тенисисти от топ 300-400 като Виктор Естрела, Майкъл МакКлън, Хосе Стейтъм и много други.
 
Джон Родик, братът на бившия номер 1 Анди Родик и старши треньор на Университета в Оклахома, познава много добре качествата на Кутровски. Според Джон Родик Димитър е отличен играч, с добри удари от задна линия и най-важното с отлично посрещане. Основните пропуски в играта му са свързани със сервиса, който може да бъде подобрен. Джон Родик, който работи и с Цветан Михов, също споменава че самият Анди Родик е тренирал неведнъж с Кутровски, когато се прибира да види семейството си в Тексас.
 
Ето как се изказва за Димитър Кутровски Майкъл Сентър, един от треньорите в Тексас:
 
"Да постигнеш това, което Дими съумя, е необходимо да работиш невероятно усърдно и да си много здрави физически. Трябва да си всеки ден на корта, не може да си позволиш да пропускаш мачове или да имаш слаби дни. Той е страхотен професионалист и наистина се грижи за формата си. Освен всичко той дава всичко от себе си в срещите и това му осигурява невероятната възможност да печели двубоите си. Физическата и психическата му устойчивост са двата компонента, които го дърпат напред. Това, което е постигнал е изумително. В Тексас сме благословени да имаме Дими сред нас."
 
Самият Кутровски коментира постиженията си така: "Просто съм щастлив, че успях да използвам престоя ми тук по най-добрия начин и да покажа тези резултати. В Тексас получавам всичко, което ми е нужно. Ние имаме страхотни треньори, условията са чудесни и аз извлякох най-доброто от това.
 
"Треньорите помогнаха на играта ми и ми дадоха увереност, че мога да печеля мачове. Наистина съм щастлив и нямаше да мога да сторя това, ако не беше треньорът Рикардо Рубио, както и кондиционният наставник Дони Майб.
 
"Моите съотборници в Тексас ми помогнаха като тренираха с мен, а и ме подкрепяха по време на моите мачове. Нямаше начин да постигна това само със собствени усилия. По един или друг начин, аз получих невероятна подкрепа. Дали тя е директно свързана с тениса или по някакъв друг начин, то това улесни живота ми извън кортовете неимоверно."
Коментари
Други новини