Големият пробив



02-07-2014 22:00 | "Дневник"

Впечатляващият Григор Димитров излезе от сянката на очакванията и направи своя голям пробив в мъжкия тенис, за да прекрати господството на Анди Мъри на "Уимбълдън".

Новината за детронирането на шампиона от най-добрия български тенисист е водеща за световните медии, които засипват с похвали новия член на топ 10 на АТП.

"Раната от австралийската експлозия във вторник още не бе зараснала, когато в сряда Григор Димитров по брутален начин унищожи шампиона на "Уимбълдън" Анди Мъри", коментира агенция "Ройтерс".

Разгромната победа на българина с 6:1, 7:6(4), 6:2 над представителя на домакините "предизвика втори сеизмичен шок" на централния корт 24 часа след елиминирането на световния номер 1 Рафаел Надал от 19-годишния австралиец Ник Кирьос.

"С разтърсващото поражение на британеца двама от представителите на Голямата четворка в мъжкия тенис си заминаха набързо, прегазени от безочливото и незачитащо ничия репутация младо поколение", допълва агенцията.

"Григор Димитров направи своя голям пробив след години, в които бе възхваляван като новия топ тенисист. 11-ият поставен проби Анди Мъри пет пъти, включително и във финалния гейм, за да стане първият българин на полуфинал в Големия шлем", отбелязва ESPN след първия успех на хасковлията над играч от топ 10 в най-престижните турнири.

"Димитров имаше огромно предимство със силния си сервис, разнообразието от удари и атлетичната защита срещу апатичния Мъри, който изглеждаше немощен при начален удар и направи множество непредизвикани грешки", обобщава Би Би Си.

Българинът стана първият тенисист извън водещата десетка на ранглистата, нанесъл поражение на Мъри за последните четири години. "Твърдият австралийски треньор Роджър Рашийд помогна на 23-годишния Димитров да развие физическата си издръжливост до нивото на изключителните му умения с ракетата", отбелязва английският вестник "Гардиън".

"Той е само на 23 години, излиза с Мария Шарапова и току-що смачка шампионата на "Уимбълдън" пред родната му публика в три сета. Григор Димитров е равно на победа", написа "Евроспорт" в страницата си във Facebook.

Двучасовият му успех попречи на Мъри да се присъедини към Бьорн Борг, Борис Бекер, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, които единствени са успели да защитят титлата си на "Уимбълдън".

"Мъри доминира над всичките си опоненти по пътя към четвъртфинала, но бе тотално надигран от впечатляващия Григор Димитров. След достигането на миналогодишния връх с първия британски триумф на "Уимбълдън" от 77 години, това бе доста тъжен изход за третия поставен
", коментира още "Гардиън".

Английският "Телеграф" също набляга върху разочароващото представяне на детронирания шампион. "Неговото царуване на "Уимбълдън" приключи с нещо като скимтене, след като загуби в три сета от Григор Димитров, а изгряващият талант ще се изкачи с поне една позиция пред него в световната ранглиста."

Изданието отдава "странно апатичната игра" и многото непредизвикани грешки на Мъри на големите очаквания към него. Вестникът не пропуска и "ефектните уинъри на Димитров, сломили духа британеца в третия сет".

"Телеграф" отчита коректното изказване на българина след победата, настанила "гробната тишина" на централния корт. Хасковлията показа решимостта си да се бори за титлата на "Уимбълдън".

"Той не само беше наясно, че е развалил купона на британските фенове, но и призна, че мачът в нито един момент не бе оспорван или равностоен. Димитров прекара доста време с Мъри в последните няколко години. Толкова много, че в петъка преди "Уимбълдън" неговият треньор Роджър Рашийд победи фитнес наставника на Мъри Джез Грийн в бягане на 200 метра".

В опит да достигне финала на най-стария и престижен турнир в света Димитров ще се изправи срещу Новак Джокович, спечелил трудна петсетова победа с 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2 над хърватина Марин Чилич.

ГАЛЕРИЯ ОТ ТРИУМФА НА ГРИШО!

Източник: "Дневник"

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини