Шампионът отказа да сдаде трона на „Ролан Гарос” (видео)



07-06-2013 18:55 | Станко Димов

Рафаел Надал се класира за финал на „Ролан Гарос”. Шампионът направи феноменален обрат в двубоя си срещу световния №1 Новак Джокович, като след близо 5 часа игра се наложи с 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7. Така в неделя Рафа ще срещне победителя от двубоя между Жо-Вилфред Цонга и Давид Ферер, които излизат на корта след минути.

Иначе в днешния двубой Джокович има за какво да съжалява, тъй като в заключителния 5-и сет водеше с пробив аванс – 2:0, но допусна изравняване в осмия гейм за 4:4. В крайна сметка Рафа проби решително за 9:7 в заключителната част и се поздрави с една от най-сладките победи в кариерата си.

Любопитното е, че това бе 20-а победа за Надал над Джокович. Точно 20 са победите на испанеца и над Роджър Федерер. В неделя Рафа ще се опита да спечели титлата от „Ролан Гарос” за рекорден 8-и път. Новак Джокович пък ще трябва да почака поне още 12 месеца, за да получи шанс да спечели „Кариерен шлем”. Както е известно сърбинът е печелил титлите от Australian Open, US Open и Уимбълдън, но до момента не може да вдигне трофея от „Ролан Гарос”.

СНИМКИ ОТ ДВУБОЯ!

В първите минути на двубоя Ноле и Рафа демонстрираха стабилен тенис, като първият по-оспорван гейм бе при сервис на Надал, но до точки за пробив не се стигна и испанецът изравни за 1:1. При 2:2 пък Джокович бе поставен под сериозно напрежение, но след две равенства той все пак взе подаването си. Рафа бързо изравни за 3:3, а в "прословутия" седми гейм дойде и първият пробив в мача в неговата полза.

Ноле поведе с 40:30, но след две поредни точки Матадора стигна до първата точка за пробив. Тя бе пропиляна, а след това и още една, но при третата възможност Джокович бе пречупен и изостана в резултата. До края на сета Надал даде само една точка на съперника от своя начален удар и след 51 минути поведе в резултата.

Във втория сет нещата тръгнаха по идентичен начин и до 2:2 гейма двамата бяха максимално прецизни и стабилни в своите подавания. Първи отново се пречупи сърбинът, който поведе с 30:0, но позволи спад и след четири поредни точки Надал поведе с пробив с 3:2. За разлика от сценария в първата част обаче, Джокера успя още в следващия гейм да покаже най-доброто от себе си и след дълги разигравания и две пропуснати точки за пробив, при третия опит успя да се възползва и изравни, а след това сравнително лесно поведе с 4:3. В тези минути Ноле буквално летеше на корта и показа, че далеч няма да се предаде лесно. Серията му продължи с достигането до нова точка за пробив в осмия гейм, която бе оползотворена за 5:3, а въпреки усилията на Рафа в следващия гейм, сърбинът взе подаването си и изравни резултата в сетовете.

В третия сет Надал стигна до точка за пробив още в началото и се възползва, повеждайки с 2:0. При точката за пробив обаче сериозна грешка допусна съдията на стола, който отсъди аут след удар на Джокович, а повторенията ясно показаха, че топката на сърбина е била добре.

Този епизод обаче далеч не реши изхода на сета, тъй като в следващите минути световният №1 получи драстичен спад в представянето си. Незнайно защо Ноле спря да се движи добре по корта, от което се възползва Надал, който набързо поведе с 5:0. Рафа дори имаше и две точки за 6:0, но допусна загуби на концентрация и „пожали” Джокович, давайки му гейм.

Ключов за изхода на двубоя се оказа седмият гейм в четвъртия сет. Тогава Рафа проби и поведе с 4:3, след което довърши съперника си и си подпечата място на финала в неделя.

В началото на третата част Надал спечели оспорван първи гейм, а във втория се случи и най-дискусионното събитие в мача до този момент. Рафа стигна до точка за пробив, а удар на Джокович попадна в близост от линията от нейната външна страна. Надал сигнализира, че топката е аут, а съдията на стола слезе и потвърди решението му, с което се стигна до пробив.

"Ястребовото око", което на "Ролан Гарос" не се използва от съдиите обаче показа, че топката на Джокович хваща линия и на практика той бе ощетен в ключов момент. Сърбинът не възрази на решението, но разочарованието му се видя в следващия гейм, загубен на 0. След него той се прибра за кратко до съблекалнята, по-скоро за да събере мислите си.

В третия сет Надал проби рано за 2:0, след което нещо в играта на сърбина се пречупи. Джокович спря да се движи по корта, а опитният испанец се възползва и набързо поведе с 5:0 гейма. Нещо повече – Рафа имаше 2 точки за 6:0 и „геврек”, но загуби концентрация и позволи на сърбина да се разпише в сета. Ноле обаче нямаше сили за нещо повече от загуба с 6:1.

Традицията се спаси и в четвъртия сет, когато отново Надал първи проби – 4:3. Вместо да затвърди обаче, испанецът допусна светкавично връщане на пробива и в последствие изоставане с 5:4. В 11-ия гейм обаче Надал пак проби за 6:5, след което сервира за място на финал. Невероятно, но факт – и в този случай Джокович успя да върне пробива и вкара сета в тайбрек. В него сърбинът се наложи със 7:3 точки.

Решителният пети сет започна ударно за световния №1 Джокович, който още в първия гейм се справи с подаването на съперника и поведе в резултата. И за да бъде драмата пълна, в 8-я гейм Надал успя да върне пробива и да изравни за 4:4. Така след повече от 4 часа игра, равенството на корта бе пълно – по 2 сета и 4:4 в заключителната пета част.

Последваха няколко гейма, в които пред двамата точки за пробив не се откриваха. При 8:7 обаче Рафа поведе с 40:0, Джокович прати топката в аут и позволи на Надал да спечели двубоя. Изумителен мач на „Филип Шатрие”.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини