Джокович е на финал, гарантира си първото място (видео)



07-09-2013 23:29 | Станко Димов

Новак Джокович достигна до финал на US Open за четвърта поредна година! Това стана факт, след като сърбинът се наложи драматично с 3:2 сета над правещия отличен турнир Станислас Вавринка, в отделните части 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4 за над четири часа игра.

Благодарение на успеха Ноле не само си осигури място на финал в Ню Йорк, но поне за няколко седмици си гарантира и оставането на върха на ранглистата. От своя страна Вавринка заслужава само аплаузи за представянето си както тази вечер, така и през последните 2 седмици в САЩ. Швейцарецът изигра фантастичен двубой, който при малко повече късмет във втория сет можеше да затвори с 3:0.

Първият сет на срещата продължи 34 минути и за всеобща изненада бе категорично спечелен от Вавринка – 6:2. Швейцарецът успя да вкара екстремно нисък процент първи сервис (36%), но въпреки това допусна едва един пробив. От своя страна сърбинът пласира значително по-висок процент начален удар, но това не му помогна по никакъв начин. Джокович направи твърде много грешки в играта си, на цели 3 пъти загуби подаването си и заслужено се оказа догонващ в резултата.

Картината на корта не се промени генерално и в първите геймове на втория сет. Вавринка продължи да играе предимно на втори сервис, но това не му попречи първи да пробие, след което да поведе с комфортното 4:2 гейма. Някъде тук Джокович си спомни защо е световен №1 и изчисти максимално играта си. Сърбинът успя с лекота да върне пробива за 4:4, а след това изходът на сета трябваше да се реши в тайбрек. В допълнителния гейм Джокович се наложи със 7:4 и изравни резултата в сетовете – 1:1.

В третата част играта продължи да бъде изключително равностойна, като сякаш лек превес имаше Джокович, който печелеше по-лесно сервис-геймовете си. Сърбинът обаче се пропука в един единствен момент, което се оказа напълно достатъчно за Вавринка. Въпросният момент бе в 8-ия гейм, когато швейцарецът осъществи пробив на 0 за 5:3, след което сервирайки за сета не трепна – 6:3 и 2:1 сета за сензацията Вавринка.

В четвъртия сет Джокович за първи път в мача успя първи да пробие и да поведе в резултата. При 4:1 в полза на сърбина, играта бе прекратена за около 5-6 минути, тъй като Вавринка поиска медицински таймаут и се прибра в съблекалнята. Проблемът с швейцареца се оказа мускулно схващане в областта на слабините. Стан все пак стисна зъби и продължи играта, но преднината на Джокович се оказа напълно достатъчна, за да може сърбинът да измъкне сета и да изравни общия резултат – 2:2.

Най-зрелищният момент в мача категорично бе в началото на петия сет. По-конкретно в третия гейм, който продължи... 21 минути! Стигна се до 5 точки за пробив пред Джокович, 12 равенства, а в крайна сметка Вавринка затвори подаването си за 2:1 гейма под бурните овации на повече от 20 000 зрители на „Артър Аш”. Агресивната игра на Ноле обаче му донесе резултат в ответното подаване на швейцареца, когато световният №1 успя да пробие и да поведе с 3:2. До края на срещата Вавринка не успя да отговори на удара и напусна турнира.




 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини