Стефан Цветков за Турнира на шампионките: Големият тенис е гарантиран



Стефан Цветков за Турнира на шампионките: Големият тенис е гарантиран
Свързани новини
Свързани турнири
Тагове
29-10-2013 11:04

Времето на големия тенис на българска земя започва да тече днес от 17 часа до неделя вечерта в столичната "Арена Армеец". Осем звезди ще пишат историята на една от най-зрелищните и очаквани надпревари в аристократичния спорт - Турнира на шампионките, на който България домакинства за втори път след есента на 2012-а. Неслучайно легенди на родния спорт - Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Валентин Йорданов, Любо Ганев, Йордан Лечков, Йордан Йовчев и други вече са резервирали ложа край корта. За битките на 8-те звезди "Труд" разговаря със Стефан Цветков, шеф на родния тенис и вицепрезидент на БОК.

- Часове преди старта на може би най-престижното международно състезание у нас тази година подвластен ли сте на предстартова треска, г-н Цветков?
- Неизбежно е. Докато стартира всяко едно голямо състезание, на организаторите не им достигат часове за сън. Така е и при нас. Първият "Уимбълдън" е бил преди 136 години, но дори вездесъщите му организатори никога не са казвали, че са спокойни преди старта.

- За втори път България приема тази престижна надпревара. Да очакваме ли по-добро издание от това през 2012-а?
- Имаме всички предпоставки да вдигнем още повече нивото. На първо място участничките са по-класни и по-равностойни. Големият тенис реално е гарантиран. Всичко, което искахме, се случи. Имахме опит и затова въпросителните в подготовката този път бяха наистина малко. Екипът ни е вече на по-високо ниво и има самочувствието след отличните оценки от Световната тенис асоциация (WTA) в края на 2012-а. Състезание от такъв ранг се готви целогодишно и подходихме детайлно към всичко в планирането и изготвянето на бюджета и маркетинг стратегията.

- За вас кои са най-големите дивиденти на страната ни от Турнира на шампионките?
- Престижът за България е безспорен. Телeвизионната аудитория по света ще е многомилионна. Надявам се и у нас надпреварата да провокира интерес и да вдигне още популярността на тениса. Ние като федерация също трябва да изкачим поне стъпало нагоре.

- Но това представление на аристократичния спорт е скъпо удоволствие. И макар и не съвсем деликатен, въпросът е неизбежен - колко струва тази гала?
- Само наградният фонд е 750 хиляди долара.

- Както се казва за изкуство се плаща скъпо, а за спорт и изкуство още повече...
- Абсолютно. Но ние се справихме. Имаме 15 спонсора, и то във време, когато повечето от фирмите не правят резки движения, защото бизнес средата все още носи рискове. Държавата помогна с наем на залата, настилки, съдии. Искам да отбележа и отличното ни партньорство с екипа на "Арена Армеец"- перфектни във всичко. Отлично разбирателство имаме и със Столична община и се надявам да покажем на света, че София става все по-модерен и хубав град. В това отношение дори времето е с нас и всички състезателки започват интервютата си със суперлативи за условията, за града, организацията и неочаквано силното софийско слънце.

- Обикновено в България, когато се действа с подобни големи мащаби, има и недоброжелатели, които желаят провал. Имате ли проблеми в тази посока?
- Ако ви кажа "не", значи да ви излъжа, а не е в стила ми. Много малко са подобни персони и ние като федерация не хабим сили за това да опровергаваме небивалици. Много по-важно и ценно е, че с всяка изминала година приятелите на тениса стават все повече и повече. И Турнирът на шампионките го доказва, защото където и да почукаме, срещаме позитивно отношение, доверие и разбиране. И така по-уверено вървим напред и нагоре като спорт и като федерация.

- Какво да очакваме от Цветана Пиронкова в "Арена Армеец"?
- Приятни моменти за родната публика, надявам се. Цвети е доказала, че може да победи всяка състезателка в света. За жалост понякога може и да загуби от всяка. Но аз очаквам атмосферата в залата да помогне за едно ново начало след мини-кризата, която я застигна. И най-големите са минавали през подобен кошмар. Но на нея сега Турнирът на шампионките се явява идеалното място да започне своя реванш, който да я върне сред най-добрите в световната ранглиста. Нека си пожелаем нейните мачове да дадат онзи голям емоционален заряд, с който това атрактивно състезание ще ни развълнува още повече.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини