Да победиш последователно Надал, Джокович и Федерер в един турнир (видео)



06-05-2020 18:27 | Tennis24.bg

Давид Налбандян има печеливш процент 0.35 (11-20) в двубоите си срещу Голямата тройка – Новак Джокович (1-4), Роджър Федерер (8-11) и Рафаел Надал (2-5) в своята кариера. Но в рамките на три приказни дни през 2007 г., аржентинецът успя да ги победи последователно.

Налбандян започва участието си на надпреварата в Мадрид, която по това време се провеждаше през октомври, със само един единствен достигнат четвъртфинал през сезона. Това се беше случило месеци по-рано на надпреварата на клей в Барселона. Припомняме, че до 2008 г. Мастърс 1000 турнирът в Мадрид се провеждаше на хард.

Аржентинецът набра скорост в Мадрид, побеждавайки в първите три кръга Арно Клеман, Томаш Бердих и Хуан Мартин дел Потро, а това, което направи в следващите дни остава в историята.

Налбандян стана първият тенисист, който побеждава Надал, Джокович и Федерер в рамките на един турнир и грабна първата си Мастърс 1000 титла в Мадрид. Първи от тримата големи беше победен Надал, с когото Налбандян никога не беше играл до този момент. Рафа беше №2 в света по това време, а Налбандян дори не беше сред поставените в основната схема. Аржентинецът направи 5 пробива в мача и се поздрави с изразителна победа – 6:1, 6:2 след само 71 минути игра.   

„Всичко ми се получаваше в този ден“, спомня си Налбандян, цитиран от „Ройтерс“.

„Взех предимство от всички грешки на Рафа, който в нито един момент от срещата не се чувстваше комфортно на корта. Усещах, че играя много добре“.
Следващият по пътеката беше Джокович, от когото Налбандян беше загубил наскоро в Монреал. Този път обаче аржентинецът беше в много по-добра форма.

„Понякога играеш лошо, а съперникът ти е под пара. Той беше победил Рафа и още няколко добри играчи тази седмица и определено изпитваше увереност на корта“, коментира Джокович.

Налбандян се поздрави с единствената си победа срещу сърбина – 6:4, 7:6 (4) и заслужи място на финала.

„Тази победа беше много важна за мен, защото нямах добра година до този момент. Имах и физически проблеми, положих огромни усилия, успях да си възвърна увереността и ето че това се отплати на корта“.

На финала аржентинецът се изправи срещу световния №1 Роджър Федерер, от когото беше регистрирал пет последователни загуби. В този ден обаче Налбандян промени съдбата си и се наложи с 1:6, 6:3, 6:3.

„Бях фокусиран. Знаех, че за да спечеля трябва да правя всичко невероятно добре и точно това се случи. За мен беше голям удар да победя толкова класни играчи в рамките на няколко дни“.

До ден днешен никой не е побеждавал Надал, Джокович и Федерер на един турнир. Още тогава Маестрото е усетил, че Налбандян прави историческо постижение.

„Предполагам, че когато победиш последователно Надал и Джокович влизаш във финала по-уверен от всякога. Жалко, че не успях да го спра днес“, коментира минути след финала Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини