Пол Макнами: Случилото се с Джокович е петно върху Australian Open



14-01-2022 17:08 | Tennis24.bg

Австралийската тенис легенда Пол Макнами даде интервю за сайта на БФТ. В него 67-годишният бивш №1 в света и шампион на двойки в Големия шлем, който през последните години е специален консултант към спортния отдел на федерацията и ментор на някои от водещите български тенисисти, сподели впечатленията си за развитието на тениса у нас. И коментира някои злободневни теми в световния. 

- Г-н Макнами, преди всичко честита Нова година! Пожелаваме Ви здраве и радост през цялата 2022 г. и отвъд! Вие искате ли да пожелаете нещо на цялото тенис семейство в България?
- О, щастлива Нова година на всички българи! Дано донесе много светли моменти за всички и много паметни успехи за българския тенис. Още в началото на годината България може да се гордее със своите тенисисти. Ето, Димитър Кузманов постигна първата си победа в Големия шлем, а Виктория Томова проби до основната схема на Australian Open. Има и двама млади български таланти, които ще участват при юношите в Мелбърн - Динко Динев и Денислава Глушкова, което е страхотно. Така че се очертава една прекрасна година!

- Какви са прогнозите Ви за новото поколение български тенисисти?
- Трудно е да се предвиди, но в България има великолепно ядро от млади таланти. Например Янаки Милев играе много добре, определено се откроява за своята възраст. Има още много чудесни момчета и момичета. Като цяло има много добра група от млади тенисисти, които се теглят взаимно. Винаги е по-добре да имаш повече от един играч, който да развиваш. Необходим е колектив, защото успехите се раждат в конкуренция. Заражда се естествена среда на надпревара, но и на приятелство, което също е изключително важно за здравословното развитие на всеки спортист и въобще на всеки човек. Затова може да се каже, че българският тенис има нужда от един общ дом.

- Може ли това да бъде Българският национален тенис център в Борисовата градина в София?
- Определено има потенциала. По мое мнение това е логичният дом на българския тенис. Защото неговата локация е забележителна. Това е едно от най-красивите места за тенис в целия свят. С всички тези дървета и цялата зеленина наоколо е наистина магическо. Трябва да се развие стратегически, защото естествено никой не иска просто да излива пари в даден обект. Погледът трябва да бъде насочен основно към хората, които практикуват тенис, но също и към осигуряване на среда, в която българските тенисисти да развиват играта си. Има нужда от любов, грижи, много пари и ясна визия. Няма да бъде лесно, но тази мисия трябва да бъде изпълнена с помощта на всички институции.

- Как оценявате работата на БФТ през миналата година и усилията ѝ за разширяване на влиянието на тениса в нашата страна?
- Проведоха се много детски и юношески турнири. Бях в Пловдив, бях в Созопол. Фантастични турнири. Колкото повече турнири се провеждат, толкова повече възможности имат тенисистите да премерят сили на национално и международно ниво. А, естествено, и да натрупат ценни точки за ранглистите. 2021-ва беше една много добра година, върху която да се надгражда. Правителството също помогна за провеждането на "София Оупън". Мисля, че портфолиото от турнири беше много добро. Би било страхотно, ако може да се прибави и един "Чалънджър" за мъжете и някой 60-хиляден турнир за жените. Това би бил идеален сценарий.

- Къде в това портфолио стои "София Оупън"? Колко важен е този турнир за българския календар?
- Бих го нарекъл един красив придатък, звездата върху небосклона. Това безусловно е най-силният и най-ценният турнир за България. Той е огромно предизвикателство и дава възможност на федерацията да осигури покани за най-изявените национали за Купа "Дейвис", които да сверят часовниците си с елита. Би било страхотно, ако и Григор Димитров идва по-често да играе пред българската публика. Особено след като вече спечели титлата в София през 2017 г.

- След като споменахме Григор, колко далеч мислите, че може да стигне той на тазгодишния Australian Open и въобще през сезон 2022?
- Не съм сигурен. На първо място той няма какво да доказва. Спечелил е осем АТР титли, включително Финалите на АТР. Беше №3 в света, игра 1/2-финали в Големия шлем. Трудно е да се каже докъде може да стигне. В момента много играчи искат да се докажат, особено като се вижда, че Голямата тройка вече не доминира толкова жестоко над всички останали. Със сигурност възможностите и пред Григор са налице. Ако трябва да съм напълно откровен, аз лично се разочаровах, че той реши да не играе за Купата на АТР в Сидни. Той е лидерът на тима на България и знам, че останалите момчета останаха много разочаровани. Той си има своите причини, но аз лично се изненадах от решението му.

- Не можем да избегнем темата за Новак Джокович, която разтърси Австралия и целия тенис през последната седмица. Как виждате ситуацията от Вашата гледна точка - чия е вината, може ли да има победител?
- Вече не. А и не искам да соча с пръст никого. Той се е качил на самолета към Австралия, вярвайки, че е изпълнил всички условия, за да бъде допуснат да влезе в страната... Честно казано, не искам да коментирам тази тема преди окончателната ѝ развръзка. Това, което мога да кажа, е, че това е петно върху турнира. И срамът е голям - не за някого конкретно, а за тениса като цяло.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини