Боговете сигурно са полудели



27-06-2013 07:54 | Лъчезар Вичев

10:00 часа сутринта на 26-и юни 2013-а година. Едва втори ден след загубата на Рафа в първи кръг на Уимбълдън 2013. Раната в сърцата на нас феновете на испанеца все още е прясна и с чувствително намален интерес зареждам официалната страница на турнира.

Хвърлям един бърз поглед върху програмата за деня и веднага вниманието ми се прихваща от втория двубой на централния корт - Жо-Вилфред Цонга срещу Ърнест Гулбис. Скролвайки надолу по страницата виждам, че голяма част от мъжкия и женския елит ще излезе на корта през деня, но мачовете на фаворитите са от така наречените 100%-ови и тяхна евентуална загуба не би била изненада, а по-скоро сензация.

Програмата на централния корт в Ол Ингланд Клъб не започна с двубой, след като поставената под номер 2 при жените Виктория Азаренка се отказа от двубоя си срещу представителката на Италия - Флавия Пенета. Това накара организаторите да преместят на централния корт двубоя на една от най-чаровните тенисистки в женския тур и поставена под №12 Ана Иванович и набиращата скорост 19 годишна представителка на канадския тенис Йожени Бушар.

След 63 минути тенис канадката отнесе с 6:3 6:3 бившата номер едно и всички зачакахме "дербито на деня" между Цонга и Гулбис. В същото време на останалите кортове шампионът от 2002-а Хюит отпадна от Дъстин Браун (№189 в света), друга бивша номер едно при дамите - Каролина Вожняцки (9) загуби от Петра Цетковска (№196 в света), гигантът Джон Иснър развя бялото знаме след само два гейма срещу Адриан Манарино, а Щепанек се отказа във края на втория сет срещу Янович.

Денят се развиваше меко казано странно, но Цонга и Гулбис вече започнаха и цялото ми внимание бе насочено към двубоя между един от скритите фаворити и разглезения милиардерски наследник от Латвия. Мачът се очаквано се развива във върхово темпо и французинът повежда със сет след малко повече от половин час игра.

Новините обаче пристигат от корт №2: ШАРАПОВА ОТПАДА ОТ СВЕТОВНАТА №131 след два бързи сета на сметката на Мишел Ларшер Де Брито. На централния корт Цонга започна да изпитва физически проблеми и при 2:1 сета за Гулбис, развя бялото знаме.

Малко преди 20:00 часа отново съм в официалния сайт на турнира и виждам, че шампионката от 2011-а година Петра Квитова и много силно играещият на тревни кортове хърватин Марин Чилич, също продължават напред без игра. Какъв ден само! Прехвърлям набързо новините около политическата обстановка в страната и си пускам Маестрото от Базел, който би следвало да вкара ред, в края на този почти безумен ден на Уимбълдън!

Федерер играе на обичайното високо ниво от самото начало, но цял сет не успява да пробие световния номер 116 - Серхий Стаховски от Украйна. След 44 минути тенис на централния корт на "Ол Ингланд Клъб", седемкратният шампион в турнира взима своето и със 7:5 точки в тайбрека, повежда в резултата.

Тук някъде обаче всички очаквания взеха да се разминават с действителността. Като че ли духът на Рафа се бе вселил в украинеца и поведението на Стаховски изключително много ми напомняше на това на Матадора от Майорка. Естествено не като технически изпълнения, защото 116-ят в света играеше севрис-мрежа при всяка възможност и "натискаше спусъка" при всяка по-къса топка на Федерер, но по подобие на Рафа той се абстрахира от това какво прави Роджър и следваше стриктно своя план за игра срещу най-великия в историята на играта.

Планът "Стаховски" работеше все по-добре и по-добре, за да стигнем до там, че след малко повече от два часа тенис украинецът водеше с 2:1 сета И ВСЕ ОЩЕ СЕРВИСЪТ МУ НЕ БЕ ПРОБИТ ОТ ФЕДЕРЕР!

В началото на четвъртият сет, роденият в Киев Стаховски съвсем смути трибуните и милионите фенове на ФедЕкс пред екраните с пробив и преднина от 3:1 гейма. Тук носителят на 17 "Grand Slam" трофея отговори подобаващо, стана изключително агресивен и записа три поредни гейма на сметката си.

После видяхме нещо, което поне аз не бях виждал в изпълнение на швейцареца. При резултат 40:0 за Стаховски в осмия гейм, Роджър изстреля с все сила бекхенд към тялото на намиращия се пореден път на мрежата Стаховски и не се извини на съперника за неспортсменската си изява.

След тази изява на швейцареца, като че ли напрежението изчезна от плещите на играещия мача на живота си Серхий Стаховски и след по-малко от 20 минути, след 7:5 точки в тайбрека, украинецът ликуваше като победител върху свещената трева на централния корт в "Ол Ингланд Клъб".

Така след повече от девет години, Роджър Федерер отпада преди фазата на 1/4 финалите в турнир от Големия шлем, а ние изпратихме един от най-лудите дни в историята на Уимбълдън.

Лъчезар Вичев

(коментарът е публикуван без редакторска намеса)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини