Играчи

Тихомир Грозданов


Дата на раждане:29.04.1987Ръст:184
Възраст:36Тегло:
Националност:БългарияИграе с:дясна ръка
Място на раждане:Варна, БългарияДебют:2005
Резиденция:Варна, БългарияЛичен сайт:

Спечелени пари от наградни фондове:
$ 46,374

Титли от Големия шлем:


Биография:

Роден е на 29 април 1987 във Варна в семейство на лекоатлети. Започва да тренира тенис на шестгодишна възраст. Негови треньори са баща му и брат му Кристиян.

В края на 2013-а година Грозданов спечели четвъртата си титла на сингъл в турнир на ITF, след като победи на финала на фючърса в катарската столица Доха американеца Майкъл Шабаз със 7:6(8), 6:3.

Това означава, че Тото ще започне 2014 година за първи път сред първите 400 на класацията на АТР.

Титлата от Доха е втора за българина този сезон. Той спечели и трофея на турнира в Бургас през месец юни.

 

Тото пред в-к Дневник:

Започнах да играя тенис, когато бях шестгодишен. Всъщност пръв беше брат ми Кристиян. Той е две години по-голям от мен. Всички в семейството ми се занимават със спорт. Майка ми и баща ми са бивши лекоатлети - Руслан и Людмила Грозданови. На 8-10 години започнах да ходя по турнири. Играех почти всяка седмица, разказва Тото. През смях добавя, че много ясно си спомня първото си състезание.

 

Играх срещу Михаил Ангелов от София. Бях много малък, само на осем години. По някое време реших, че той ме е излъгал за една топка, взех си ракетата и... си тръгнах.

 

Първата крачка 

До 18-ата ми година винаги съм бил сред първите трима във възрастовата си категория. В актива си имам хиляди мачове. Преди няколко години станах шампион при юношите. На неофициалното световно първенство за младежи до 16 години загубих от Доналд Янг от САЩ, който почти си е спечелил славата на бъдещ номер 1 в професионалния тенис, разказва Тото.

 

Иначе харесва играта на кортове с твърда настилка. За тях тенисистите казват, че са по-предвидими. За сметка на това играта е значително по-бърза и динамична. Определя се като рисков играч, защото предпочита играта в близост до мрежата. Там скоростта и бързите реакции са задължителни, казва Тото. От три години той играе при мъжете. Освен шампион на сингъл Тихомир Грозданов е и шампион и на двойки заедно с Йордан Кънев. Справка с тазседмичната класация на Световната тенис асоциация сочи, че е 988 в ранглистата с 9 спечелени точки и шест турнирни победи.

 

Тренират ме брат ми и баща ми. Но освен треньор брат ми Кико е и най-добрият ми спаринг партньор. Изключително ценя помощта му! Двамата сме играли един срещу друг като по-млади. Аз съм го бил и той ме е бил. Всъщност той спря да играе заради мен, тъй като разходите в тениса са много големи, признава със съжаление Тото. И допълва, че е трудно да се направи точна калкулация на парите, които ще са нужни дори само за участие в турнири през една-единствена година.

 

Минимумът е поне 12 хил. евро. И това са само парите, които ти трябват, за да отидеш на задължителните турнири. Отделно са средствата за тренировки, възстановяване, скъпите витамини, както и всички останали разходи. В България е много трудно да играеш тенис. Ние играем малко и всеки гледа да изкара максимума от всеки турнир, тъй като тренираме изцяло на своя собствена издръжка. Поемаме си сами участието във всеки турнир. Плащаме си всичко, като се започне от пътя, настаняването и се стигне до таксата за турнирите. А държавата не помага с нищо. Затова е толкова тежко и ангажиращо да играеш добре. Харчиш много пари, които, ако не играеш добре, са просто загубени.

 

Парите в тениса са примамливи, но стимулът не е в тях, признава Тото. Играта е непредвидима. Играеш за точки, а не за време, което превръща спорта в състезание колкото на издръжливост и техника, толкова и на психика. Има невероятна тръпка, казва републиканският шампион.

 

При мъжете на международно ниво се минава по няколко стъпала. Първото е Future. Става дума за турнирите с награден фонд до 10 хил. долара. Това е най-трудният етап, който трябва да се премине. Там има много играчи. И всички те се борят, за да стигнат по-напред. На това ниво на всеки турнир играеш квалификации - 128 или 64 души, в зависимост от това какъв е турнирът. Трябва да се премине през четири кръга, за да влезеш в основната схема. В началото се бориш само за да вземеш някакви точки. Това е най-важното. Максимумът е 12 за първо място. Ако биеш в първи кръг, вземаш една точка, като биеш във втори - две. За второ място получаваш 8 точки, а за трето - шест. Реално на това ниво се борят невероятно много момчета като мене, за да издрапат и да стигнат до следващото ниво. Почти всички професионални тенисисти при мъжете са започнали кариерата си с участия в подобни турнири, казва Тото.

 

Предизвикателството 

 

Чалънджър сериите са второто ниво от поредицата на международните професионални тенис турнири за мъже, продължава да разказва Тото. Наградният им фонд е от 25 до 125 хил. долара. Чалъндж турнирите (challenge) са и стъпка към участието в големите състезания. Парите, които могат да се спечелят, също са повече. Ако на един такъв турнир загубиш още в първия кръг, вземаш около 300 долара. Освен това ти се поемат разходите за хотел и храна. По подразбиране добрата игра обаче се възнаграждава и с повече точки, разяснява тънкостите на успеха Тото.

 

За момента неговото най-добро лично постижение при мъжете е полуфинал на future турнир. Мачът беше през август миналата година на турнир във Варна, разказва тй. След това играх в Тунис, където заедно със Симеон Иванов станахме втори на двойки. Иначе българите, които ходим професионално по турнири, сме общо шестима души. Влизането в националния отбор, където съм аз сега, е по преценка на капитана Огнян Илиев. Който играе добре, участва. Надявам се да бъда достатъчно добър, за да вляза в тима, който ще играе квалификациите за купа "Дейвис" (бел. авт. - неофициалното отборно първенство по тенис за мъже). Квалификациите са след около седмица в Пловдив. Играе се в четири групи по четири отбора за всяка зона. България е във втора Евроафриканска зона, като първите два отбора във всяка група се класират за следващия етап, разказва Грозданов.

 

Голямата му мечта е да влезе в топ 100 на мъжкия тенис. До момента само двама българи са били в стотицата или в непосредствена близост до нея, уточнява Тото. Това са Орлин Станойчев и Милен Велев. За жалост и двамата са треньори извън България. Милен Велев е играл с много добри играчи и е побеждавал. Той е първият българин, който играе в основната схема на турнир от Големия шлем, но се контузва и не продължава. Аз бях през декември миналата година при него в Австрия, където работи, и съм изключително доволен. Може би заедно с Руслан Райнов, той е най-добрият български треньор в момента, разказва Тото.

 

Сухата статистика сочи, че зад досегашните успехи на Тихомир Грозданов стоят по три часа тенис тренировки на ден, както и един по обща физическа подготовка. Извън това време са часовете за възстановяване, почивка, пътуване, учене... Не е толкова трудно, скромничи Тото, - свиква се и с ходенето по турнири, и с часовата разлика и натоварването, обяснява той.

 

Въпрос на психика 

 

Играя по-добре на твърда настилка, а най-силните ми удари са форхенд и сервис, казва Тото и се хвали - рисков играч съм. Може би затова харесвам тенистите, които излизат напред, които играят бързо и атрактивно. Другият тип играчи са като Рафаел Надал - с дефанзивна игра. Те по-скоро чакат противника сам да се провали. В някои тенис среди те са известни като "крокодили", смее се Тото. Аз не съм от тях.

 

Обяснява, че в момента Новак Джокович играе най-добрия тенис. Защото е най-трудният, а той го прави по перфектния начин - стои на линията, играе бързо и се придвижва още по-бързо по корта. Това е скорост, която се постига трудно. Аз искам да играя на Откритото първенство на Австралия (Australia Open). Мисля, че настилките ще ми паснат и освен това е един от четирите турнира в Големия шлем. Хората, които играят между 10 и 200 място в ранглистата, правят наистина голям тенис. Това се дължи на непрекъснатото участие в турнири. Холандската федерация по тенис например поема всички разходи и състезателите си. Така те всяка седмица участват по турнири. При юношите на моята възраст имаше трима души, които играехме много добре. Повечето младежи на европейско ниво сме ги побеждавали, но преходът от юношите към мъжете е много тежък, смята Тото. Колкото и да харесва играта на Джокович обаче, признава, че сърбинът е странен като тенисист.

 

Най-екзотичният състезател според Грозданов е играещият с две ръце французин Фабрис Санторо. Този човек е вече на възраст, но е бил всички най-добри играчи за времето си, обяснява той.

 

Нещото, което ми липсва при подготовката, е спортен психолог, разказва Тото. При мен с тази задача се е нагърбил брат ми Тихомир. Физиката и техниката могат да се постигнат с упорити тренировки, но психиката е друго нещо. Силите в спорта вече са много изравнени. Печели този, който има по-здрава психика, признава Тихомир Грозданов.

 

Хората, които играят тенис, стават все повече, казва шампионът. Това е скъп спорт. Една ракета струва поне 500 лв. Но освен екипировка са нужни и кортове, на които да се играе. Трябва държавата и Федерацията по тенис да започнат да се интересуват малко повече от този спорт, защото има много талантливи деца, които не разполагат с достатъчно средства. До 14-годишната си възраст ние сме много по-добри от всички европейци. Само няколко години по-късно нещата се оказват доста по-различни. И докато ние стоим в България и гледаме по телевизията мачове, изведнъж установяваш, че хора, които си победил преди година-две, вече играят в турнирите от Големия шлем. Имал съм такива моменти, признава Тихомир Грозданов. Само две години, след като победих Доналд Йънг, той вече играеше в основната схема на US Open, спомня си Тото. И допълва, че освен много труд и тренировки е нужен и поне малко усет към топката. Както и умението да се научиш да губиш, но и да се бориш докрай.


ВЕСТНИК "ДНЕВНИК" , 20 март 2008
Свързани новини


Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини