Играчи

Хуан Мартин дел Потро


Дата на раждане:23.09.1988Ръст:198
Възраст:35Тегло:
Националност:АржентинаИграе с:дясна ръка, бекхенд с две ръце;
Място на раждане:Тандил, АржентинаДебют:2005
Резиденция:Тандил, АржентинаЛичен сайт:http://www.delpotrotenis.com

Спечелени пари от наградни фондове:
$ 14,747,389

Титли от Големия шлем:
1

Биография:

Роденият в Тандил Дел Потро прави своя голям удар в мъжкия тенис през 2008 година. В края на сезона аржентинецът навлиза в убийствена форма и записва 23 последователни победи, с което остава на второ място в класацията по този показател след Рафаел Надал.

 

Големият удар на Дел Потро обаче дойде година по-късно, когато детронира Роджър Федерер на US Open. Няколко месеца по-рано (май 2009) Дел Потро направи нов паметен мач с Федерер. Двамата се изправиха в спор за място на финал на "Ролан Гарос", а швейцарецът се наложи с 3:2 сета.


Любовта си към спорта Дел Потро прихваща от своя баща Даниел, който след това се отдава на ветеринарството.


Освен испански, Дел Потро се проявява като виден полиглот, владеейки още английски и италиански език. Извън света на тениса, Хуан Мартин Дел Потро е запален фен на футбола. В родината си подкрепя рекордьора по титли Бока Хуниорс, а в Европа почти не пропуска мач на италианския Ювентус. Един от най-добрите му приятели е Мауро Каморанези, с когото често могат да бъдат забелязани в една компания, когато имат свободно време разбира се.

 

2010 г. бе трагична за аржентинския номер 1. Той изигра едва три турнира. Един през януари и два през септември. От февруари до август той търсеше начин да излекува своята китка, през май претърпя дори и операция. През септември се върна и записа две тежки загуби, след което реши да се съсредоточи върху подготовката си за 2011 г.


В края на януари 2011 година Дел Потро бе изпаднал до 485-о място в ранглистата. Само за няколко седмици обаче той изигра три много силни турнира в САЩ - стигна два полуфинала в Мемфис и Сан Хосе, а в Делрей Бийч спечели и титлата. Така той отново се върна в топ 100.

Свързани новини


Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини